Når du lejer et fadølsanlæg er det vigtigt, at du sørger for at få det leveret i god tid – gerne 4-5 timer i forvejen – således fadølsanlægget kan nå at køle ned. Mangel på køling er nemlig det største problem i forbindelse med fadøl der skummer.
Ved at få leveret dit fadølsanlæg i god tid giver det dig også muligheden for at teste anlægget inden gæsterne ankommer, således du har muligheden for at afværge problemer inden der skal serveres kolde fadøl.
Skulle du nu alligevel stå med problemet; at dit fadøl skummer for meget, så har vi lavet denne lille tjekliste, som du kan følge:
Punkt nr. 1
Sørg for at fadølsanlægget er tilsluttet strøm, da det ellers ikke vil køle. Er anlægget ikke koldt, vil dit fadøl med sikkerhed skumme alt for meget. Du skal heller ikke slukke for anlægget når det er blevet koldt – lad det blot køre så længe i skal bruge det.
Punkt nr. 2
Sørg for at der er frit omkring fadølsanlægget, således det kan komme af med varmen og samtidig suge frisk luft. Har anlægget ikke mulighed for dette, vil det kun producere varme.
Punkt nr. 3
Står fadølsanlægget udendørs, så sørg for at det ikke står og bager i solen, men er gemt væk i skygge. Står anlægget indendørs, så sørg for at der er god ventilation i rummet, således anlægget kan komme af med varmen og suge frisk luft.
Punkt nr. 4
Tjek om kulsyren er åbnet helt op og har et tryk på mellem 2,5 og 3,0 bar. For meget eller for lidt tryk, kan forårsage at dit fadøl skummer.
Punkt nr. 5
Sørg for at dine fustager ikke står i sol eller på anden måde bliver opvarmet – hverken før eller imens de er i brug. Er fustagerne varme, kan fadølsanlægget simpelthen ikke nå at køle øllet ned inden det kommer ud af hanen.
Punkt nr. 6
Tjek om der skulle være utætheder i nogle af slangernes sammenkoblinger, knæk på slangerne eller utætheder ved kulsyren. Falsk luft eller trykforandringer i slangerne kan forårsage at øllet skummer.
Punkt nr. 7
Er fadølsanlægget vandkølet kan du kigge til vandet. Her er det vigtigt, at vandet dækker køleelementerne, at vandet er begyndt at blive til is og at der er bevægelse i vandet. Mangler der vand, skal dette påfyldes til det dækker køleelementerne.
Punkt nr. 8
Sørg for at hanen vippes helt ned i et hug og øllet hældes ned ad indersiden af glasset. Er øllet klart når det kommer ud af hanen, men skummer når det rammer indersiden af glasset bedes du prøve med andre glas.
Punkt nr. 9
Sørg for at fustagen er koblet ordentligt på og at håndtaget er trykket ordentligt ned på koblingen. Afmonter evt. fustagen og prøv så igen, så du sikrer dig at den griber ordentligt fat og håndtaget bliver trykket ned til det giver et klik.
Punkt nr. 10
Kommer skummet periodisk – typisk efter 20-40 minutter uden brug, alt afhængig af lufttemperaturen – skyldes dette, at øllet som står i slangerne bliver opvarmet af luften og dermed kommer ud som varm øl – altså skum! Du vil efter 2-3 glas med skum opleve, at der igen kommer klar og kold øl ud af hanen. Sørg derfor for at drikke rigeligt, således øllet ikke når at blive varmt i slangerne 🙂
Har du fulgt alle ovenstående punkter og kommer der fortsat kun skum ud af hanen, vil dette oftest betyde en fejl på enten hanen eller anlægget. Du har derfor nok ikke andre valg, end at kontakte firmaet du har lejet dit fadølsanlæg hos og håbe på, at de kan hjælpe dig hurtigst muligt.
Vi sørger altid for at vores fadølsanlæg er renset, serviceret og testet inden udlejning. Har du spørgsmål til et anlæg du har lejet hos os eller vil du vide mere om udlejning af fadølsanlæg kan vi altid kontaktes på 70 26 28 24 eller info@billigfadoel.dk